Space to culture

The proposal for this cultural space seeks to unify, integrate and link the fields of art and culture in one container. Being a cultural and leisure time driven program, dialogues between transversal disciplines are enabled through flexible and neutral spaces. An autonomous space strategy is established which optimizes the functionality of the building avoiding rigidity and the concept of automated space. Given this, the proposal is mainly to design the essential and infraestrutural, leaving the
spaces an adaptable character. To achieve this, all interior partitions are
eliminated leaving only the structure and facade accesses.
Culture connects all spaces as a pedestrian flow from exterior to interior. These routes establish communication routes and generate an interactive path and experience.

Competition

Young architecture competition

Finalist

Location: Bologna – Italy

Year: 2014

In collaboration with Ana Roque

Categories: Interior,Architecture, Design, Rendering

Cubierta-def
Hotel
vestibulo-def
rampa-def
Workspace01
plans
Ground_FloorSTC_First_FloorSTC_Second_Floor

Gesture 1
urban connection – public space.

In its actual state the building is surrounded by dwellings which gives it an industrial abandoned island character. The first gesture is to open the north/south axis creating a public corridor that connects both via Monti and Antonio Gramsci, allowing the building to be PERMEABLE to the city. This way a public and green promenade is created and the urban tissue aggregates the otherwhise closed and disused place, transforming it in “a lively space for culture, art and public relationships”. Exterior and landscape forms of art and activities are welcome in this new surroundings.

Gesture 2
public spaces in the building’s ambit.

Space 1 – Access
Along with the opening of the north/south axis, a covered plaza/path is created giving access to the auditorium and to one of the exhibition halls.
This access allows for the closure of the building while the auditorium is open.

Space 2
Access through Via Antonio Gramsci. Over the existing portico appears the main entrance. Here we find a sitting area with an opening that allows the creation of an exterior audience to outdoor shows.

Gesture 3
public spaces within the building

Each space works as puzzle pieces. Each piece exists alone as an individual cell or interconnected according to need. There are multiple scenarios. The program is developed around public access cores. The main entrance is a three storey vestibulae, where the public interior promenade begins, through stairs, lifts and a system of ramps, ‘incising’ the building transversally, and giving acess to the shop and a cafe under the ramps which also has access to the art hotel. From here access to floors 1 and 3 is done.